Telefon: +90 232 330 40 10 GSM: +90 532 620 83 33 GSM: +90 505 221 03 10
info@mervebicer.com.tr
Anasayfa > Tüm Hizmetlerimiz > Kadın Hastalıkları > Menopoz Tedavisi
Menopoz kadınlar için önemli bir geçiş dönemi olmakla birlikte hayatın üçte birlik kısmını etkiler. Kelime anlamı olarak adet görmenin bitmesi anlamına gelir. Buna göre menopoz, yumurtalıkların aktiflikliğini kaybetmesi sonucunda östrojen hormonun azalması ve adet görmenin bitmesi olarak tanımlanabilir. Menopoz dönemi yavaş yavaş ilerler. Bu dönemin başlangıcında, yumurtalıkların aktiviteleri yavaş yavaş azalır. Buna bağlı olarak adet tarihlerinin arası uzar. Bazı kadınlarda düzensizleşen adetle birlikte yoğun adet kanamaları da görülebilir. Zaman içinde vücutta bulunan östrojen üretimi de azalır ve yumurtaların aktiviteleri tamamen kesilir. Buna bağlı olarak adet döngüsü de kesilmiş olur ve menopoz dönemi başlar.
Dünya geneline bakıldığında menopoz yaşı ortalama olarak 45 ve 55 yaşları arasındadır. Ancak ülkemizde bu yaş ortalaması 45-46’ya kadar inmiştir. Özellikle ülkemizdeki kadınların erken menopoza girmesi, bu yaş ortalamasını aşağıya çeker.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından önemle takip edilen durumlardan biri olan Menopoz, yine bu örgüt tarafından üç gruba ayrılmıştır. Menopoz öncesi dönem Premenopoz, menopoz dönemi ve menopoz sonrası dönem Postmenopoz şeklinde ifade edilir.
Premenopoz dönemi, menopoza geçiş dönemidir. İlk belirtilerin görüldüğü ve menopoza gelene kadar geçirilen süreyi kapsayan evredir. Bu evre birkaç ay ya da birkaç yıl sürebilir. Bu evrede yumurtalıkların aktivitesi yavaşlar ve âdet kanamaları düzensiz hale gelir.
Menopoz dönemi ise en son âdet kanamasının görülmesi ile başlayan dönemdir.
Psotmenopoz dönemi, menopoz evresinden yaşlılık evresine kadar olan sureyi kapsayan evredir. Bir kadının bu vereye gelebilmesi için 12 aydır adet görmüyor olması gerekir.
Menopoz çeşitleri oluşum biçimlerine göre sınıflandırılmıştır. Buna göre doğal menopoz, erken menopoz ve cerrahi menopoz şeklinde sınıflarına ayrılabilir.Doğal menopoz evresi, 45 yaşından sonra oluşan ve kendiliğinden gelişen evredir.
Erken menopoz; 45 yaşından önce oluşan menopoz evresidir. Bu menopoz evresinin nedenleri aşırı şişmanlık, düzensiz beslenme, sigara ve alkol kullanımının yoğun olması, çevresel ya da genetik faktörler, sık gebelik yaşanması, kürtaj ve düşüklerin olması, tiroit hastalıkları, kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavilerin alınması şeklinde sayılabilir.
Cerrahi menopoz; zorunlu durumlarda yapılan ameliyatlar sonrasında menopoz gelişmesi olarak adlandırılabilir. Adet gören bir kadının çeşitli hastalıklar nedeniyle yumurtalıklarının alınması, cerrahi menopoza girmesini sağlar. Ayrıca radyo terapilerin alınması ve kanser tedavisi için kemoterapi alınması da cerrahi menopoz gelişmesinin sebepleri arasındadır.
MENOPOZ DÖNEMİ FAKTÖRLE NELERDİR?
Menopoz, çeşitli sebeplere bağlı olarak görülebilir. Bu sebepler, her kadına göre değişir. Her kadın, kendi fizyolojisine bağlı olarak farklı sebeplerle menopoza girebilir. Genel olarak görülen ve menopozu etkileyen faktörler ise aşağıdaki şekilde sıralanabilir;
• Bir ailedeki kadınların benzer yaşlarda menopoza girmesi, diğerlerinin de aynı yaşlarda menopoza girmesini etkiler. Genetik faktörler, menopoz döneminde oldukça etkilidir.
• Menopoza girme yaşını kadınların uzun süreli doğum kontrol hapı kullanması, düzensiz adet görmesi, iki yıldan uzun süreli emzirme dönemi yaşanması, doğurganlık durumu ve ilk adet görülen yaş gibi etkenler etkilemektedir.
• Psikolojik faktörler de menopoz döneminde etkilidir. Psikolojik açıdan travmaların yaşanması, menopoza girmeyi hızlandırır. Uzun süren hapishane hayatı, savaş olması, sürekli göç yaşanması ve deprem gibi korkutan doğa olaylarının gerçekleşmesi de menopoz dönemi üzerinde etkilidir.
• Menopoza girmeyi etkileyen bir diğer faktör fiziksel ve çevresel faktörlerdir. Yapılan araştırmalara göre aşırı ağır koşullarda yaşayan ve soğuk iklimlerde hayatını sürdüren kadınlarda menopoza girme yaşının, oldukça erken olduğu saptanmıştır.
• Menopozu etkileyen en önemli faktörlerden biri de sigara kullanımıdır. Yoğun olarak sigara içen kadınların sigara içmeyenlere göre 2 yıl kadar erken menopoza girdiği saptanmıştır.
• Genel sağlık durumu, menopozu etkileyen diğer faktörlerden biridir. Metabolik hastalıkların ağır geçirilmesi, radyoterapi alınması, kemoterapi alınması ve enfeksiyon hastalıklarının sık sık yaşanması, menopoza erken girmeyi tetikleyebilir.
• Yapılan araştırmalara göre sosyal faktörlerin menopozda etkili olduğu yani kırsal toplumlarda yaşayan kadınların daha erken yaşlarda menopoza girdiği kanıtlanmıştır.
Menopoz döneminde, her kadında görülen belirtiler faklıdır. Bazı kadınlar bu dönemi ağır belirtiler ile geçirirken bazıları da bu dönemde hiç belirti yaşamayabilir. Genel olarak görülen belirtileri şu şekilde açıklayabiliriz;
Menopoz döneminde kemik erimesi, cinsel isteğin azalması, kalp ve damar hastalıklarının artması gibi pek çok sorun yaşanabilir. Bu sorunların önüne geçilmesi için bazı hastalara hormon tedavisi yapılması gerekebilir. Bu hormon tedavisine, hormon replasman tedavisi adı verilir. Bu tedavide hastalara düzenli olarak östrojen ve progesteron hormonlarının ilaçlar ile verilmesi sağlanır. Bu tedavi ile kalp ve damar hastalıkları, kemik erimesi gibi hastalıların önüne geçilebilir. Aynı zamanda ateş basması, terleme, halsizlik ve çarpıntı gibi belirtiler de bu tedavi ile önlenir. Bu tedavi sayesinde ağızda kötü tat, diş eti hastalıkları ve diş çürümeleri gibi durumlar da büyük ölçüde tedavi edilebilir.
Hormon replasman tedavisi ilaçla yapılabileceği gibi vajinal krem şeklinde ya da iğneyle de uygulanabilir. Bu tedavi sırasında hastaların kemik ölçümü, rahim muayenesi ve meme muayenesi düzenli olarak yapılmalıdır.
Menopoz tedavisi için hormon tedavilerinin dışında, başka tedavi yöntemleri de uygulanır. Hangi tedavi yönteminin uygun olduğuna hekiminiz tarafından karar verilecektir. Bu nedenle menopoz döneminde mutlaka hekim kontrolünde olmanız ve kontrollerinizi aksatamamanız çok önemlidir.